Välj barnvagnar efter livsstil och behov

barnvagnar

Att välja barnvagn kan vara riktigt knepigt då det finns en hel djungel av olika modeller och varianter. Duovagnar, sulkys, sittvagnar och joggingvagnar är bara några av dem. Idag kommer barnvagnar i en mängd olika design och utseenden, och är anpassade efter vilken miljö ni rör er i. Bor ni i stadsmiljö, eller är det viktigare att det är lätt att ta sig fram på grusvägar? Ska ni få plats i en liten hiss eller ska den bäras upp för trappor? Det finns barnvagnar för varje behov.

De första månaderna i barnets liv rekommenderas det att man använder sig av en liggdel till vagnen, så att barnet ligger ner på ett platt underlag. När de växer och utvecklas kommer barnet vilja sitta upp och se mer när ni är ute och går med vagnen. Då kan man byta till en sittdel. När du köper vagn kommer många modeller med flera delar för att du enkelt ska kunna byta ut dem allt eftersom att barnet blir större. Sittdelen rekommenderas att vara bakåtvänd, i alla fall till att börja med. Då har du koll på barnet och ni kan ha ögonkontakt med varandra vilket är viktigt. Optimalt är att fortsätta med bakåtvänd sittdel fram till att barnet är ungefär ett år. Efter det kommer barnet vara nyfiket och ha svårt att sitta still om de inte ser vägen framför sig, då kan man vända sittdelen framåt.

Tvillingvagn

En tvillingvagn är praktisk på många sätt, den gör att du kan använda samma vagn till två barn. Det finns olika modeller som du kan välja mellan beroende på vilka faktorer som är viktiga för dig och dina barn. En bredare vagn där sittdelarna är bredvid varandra kan till exempel vara svår att hantera om du regelbundet måste navigera trånga passager. Det är också viktigt att tänka på vilket underlag tvillingvagnen ska köras på. Vill du kunna ta med vagnen på promenader över ojämna underlag behövs en lite robustare typ av vagn.