Utveckla barns fantasi och kreativitet med leksaker

leksakerLeksaker är en stor del av barnens uppväxt och har en viktig betydelse för deras kreativitet och utveckling. För många utgör leksakerna en trygghet och kan komma att följa med dem genom en hel uppväxt. Många sparar en favoritleksak som betydde extra mycket under barndomen. I alla tider har barn använt leksaker för umgänge och kreativitet. Förr kunde det vara stenar och pinnar, medan de idag är betydligt mer utvecklade och fungerar som inspiration såväl som pedagogiskt lärande.

Vi ser fortfarande klassiska leksaker så som nallar, dockor, klossar och barnvagnar men leksaksbranschen tar in allt fler verklighetstrogna leksaker. Barnen kan sälja korv i små kiosker, eller hjälpa till att städa med sin minidammsugare, eller varför inte ha en egen hårsalong med alla dess tillbehör. Leksaker skapar kreativitet och öppnar en värld där barnen kan utöva sin fantasi och sociala samspel.

För små barn mellan 0 – 2 år är nästan allt spännande och de vill utforska det mesta de stöter på och kan få tag i. Därför är stimulerande och utvecklade leksaker till otroligt bra hjälp. Färgglada klossar hjälper de små att utveckla sina kognitiva förmågor och med gåstolar får de hjälp med koordination och motorik. Mellan 2 – 6 år utvecklas barnen i snabb takt, och här kommer personlighet och intressen spela stor roll vilka leksaker som är intressanta. Leksaker bjuder in till kreativt tänkande och utvecklar barnens lösningsförmåga. Spel, byggsatser eller leksaksborgar – det finns något för alla leksugna barn. Uppåt i åldrarna skapas ännu större möjligheter för lekar både inomhus och utomhus. Många barn älskar att läsa böcker, vissa gillar att bygga torn, medan andra vill ha tävling med leksaksbilar. Det finns leksaker för barn i alla åldrar och för lekar både inne och ute – endast fantasin sätter gränser.