Regler för användning av bilbarnstolar

bilbarnstol

Att färdas säkert är viktigt för alla i familjen och bilbarnstolar är avsedda för att öka skyddet för de minsta i bilen. För att barnet ska kunna färdas säkert i bilen finns regler som du ska känna till för en säker användning av bilbarnstolar. För att undvika misstag som kan bli förödande är det jätteviktigt att följa regler kring montering och vilka ålderskrav som gäller för bilbarnstolar. Enligt svensk lag ska alla som färdas i bil använda bilbälte, oavsett om du sitter i fram eller baksätet, och för barn som är kortare än 135 cm finns tre olika skydd: babyskydd, bilbarnstol och bältesstol.

Babyskydd används för spädbarn från noll till nio månader och placeras antingen i fram eller baksätet bakåtvänt. Babyskyddet monteras med trepunktsbälte och ska inte under några omständigheter placeras mot instrumentpanelen eller mot sätet framför. Om du vill ha babyskyddet monterat i passagerarsätet måste airbagen kopplas ur i och med att det kan innebära en livsfara.

Bilbarnstol ska börja användas så fort ditt barn kan sitta upprätt och stabilt utan stöd, dessutom ska den monteras bakåtvänd i fram eller baksätet. Den monteras med ett underförankningsband och bilbältet och var noga med att följa bruksanvisningen gällande lutning och dragning av bälte. Barn ska helst åka bakåtvänt i upp till fem års ålder, därefter när barnets huvud är ovanför bilbarnstolens kant är den urvuxen, eller när viktgränsen som rekommenderas har överskridits. Var noga med att kontrollera att underförankningsbanden är väl spända, att bältet är i en lämplig höjd i förhållande till barnet och att stolen inte lutar för mycket.

En framåtvänd bältesstol används tidigast från fyra år och monteras med bilens trepunktsbälte. Bältet ska sitta nära halsen över bröstbenet och ner över låren, absolut inte över magen. Viktigt att veta är att barn under 140 centimeter inte ska sitta vid en aktiv krockkudde och det kan krävas att den måste kopplas ur.